Na het lezen van dit boek zul je met een nieuwe blik naar andere mensen kijken, ook naar mensen die je al lang kent. Ik leer je wat mensen beweegt en motiveert en hoe je op basis daarvan kunt handelen. Het gaat om volstrekt nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde en praktisch getoetste inzichten in wat gezichten laten zien, die jou als professional in staat stellen om trefzeker en ontspannen met anderen samen te werken, de gunfactor te krijgen en resultaten te behalen. En om ‘vermijdbaar leed’ tussen mensen te voorkomen of te herstellen.

Gezichten observeren en interpreteren

Bij sommige mensen moet je meteen ter zake komen, bij anderen precies niet. Bij weer anderen zijn heldere verwachtingen essentieel, bij anderen een duidelijke gespreksstructuur. Als je een gesprek goed wilt aanpakken, kun je maar beter weten welke stijl bij jouw gesprekspartner aanslaat. Met de methode in mijn boek kun je dat letterlijk zien: binnen enkele minuten kun jij objectieve informatie verzamelen door het gezicht van je gesprekspartner te observeren en te interpreteren.

Als bonus zul je merken dat je rust en overzicht krijgt en die zijn eigenlijk onontbeerlijk voor iedereen die in werk en privé goede contacten wil opbouwen en vasthouden. Het is altijd waardevol, of je nu werkt in hr, sales, de zorg, conflictbemiddeling, het veiligheidsdomein, als journalist of leidinggevende. En het gaat niet alleen om anders naar anderen kijken: je zult ook gaan begrijpen hoe je zelf bij anderen overkomt.

De rol van non-verbale communicatie

Als schrijver is Herman Ilgen van jongs af aan al geïnteresseerd geweest in mensen. Hij wilde weten waarom het soms makkelijk is om elkaar te vinden en soms helemaal niet. En hij wilde weten waarom een gesprek soms in een onbevredigend compromis, een patstelling of een conflict eindigt.

Als onderhandelaar met bijna veertig jaar ervaring zag hij dat de inhoud van de zaak zelden bepalend is voor succes. Veel is oplosbaar als beiden het gesprek adequaat aanpakken. Als mediator met ruim vijfentwintig jaar ervaring zag hij dat intenties evenmin bepalend zijn. Verreweg de meeste conflicten waarin hij heeft bemiddeld, ontstaan tussen mensen die met de beste bedoelingen zijn begonnen.

Vandaar zijn belangstelling voor de rol van non-verbale communicatie. Samen met de Universiteit van Amsterdam is hij wetenschappelijk onderzoek gaan doen naar de relatie tussen frequente gezichtsuitdrukkingen en persoonlijkheid. Het  eerste onderzoek ter wereld naar dit onderwerp is in 2021 gepubliceerd. Tegelijkertijd heeft Herman Ilgen de zogenaamde INSA-Methode ontwikkeld, een handzame vertaling van wat de wetenschap ons leert. De methode wordt al twaalf jaar in de praktijk gebruikt en getoetst.  

 

Wat iemands gezicht laat zien

In het boek Ik heb jou wel door word je meegenomen in de wereld van gezichtsuitdrukkingen en hun betekenis. Tot nu toe heeft iedereen zich gericht op gezichtsuitdrukkingen die situationeel voorkomen, bijvoorbeeld: iemand fronst zijn wenkbrauwen, wat zou dat betekenen? Dit boek laat jou kijken naar wat iemands gezicht de hele tijd laat zien. Het onderzoek heeft aangetoond dat iedereen namelijk een eigen set gezichtsuitdrukkingen heeft die hij of zij ongeacht de situatie frequent laat zien, tientallen keren per tien minuten, of iemand nu in gesprek is met een ander of thuis alleen op de bank zit. Die sets van frequente gezichtsuitdrukkingen zeggen iets over iemands voorkeursgedrag, conflictstijlen, over de manier waarop hij of zij een situatie benadert. En ze zeggen vooral wat iemand als prettig ervaart in de stijl van het gesprek. Door de frequentie hoef je dus maar een paar minuten goed te kijken. En dan heb je de ander door.

Als je het boek hebt gelezen kun je analyse oefeningen doen met behulp van videoclips; dan kun je jouw waarnemingsvermogen testen en de methode toepassen om te kijken hoe je personen kunt typeren:

 

Herman Ilgen, “Ik heb jou wel door”, (2023) Haystack Uitgeverij, EAN 9789461265777

 

Te bestellen voor 23,50 exclusief verzendkosten bij:

www.managementboek.nl/boek/9789461265777/ik-heb-jou-wel-door-herman-ilgen?affiliate=8401

 

Meer weten over onze trainingen?